Üzletközpont:
Mon - Sat: 9:00 - 20:00; Sun: 10.00-20.00
Hírek

Az Atrium Family Center a biztonságos közlekedés elkötelezett támogatója!

Az Atrium Family Center a biztonságos közlekedés elkötelezett támogatója!

A Magyar Autóklub és támogatói megrendezésében az Atrium Family Center bevásárlóközpont adja a helyet 2017. április 4. és április 7. között a:

Biztonságosan Közlekedni Egy Életúton 2017. közlekedésbiztonsági road show, szombathelyi állomásának

A programsorozat az Atrium Family Center bevásárlóközpont parkolójában, 2017. április 4. és április 7. között érhető el. A rendezvények az általános és középiskolás csoportok számára délelőtt 9.00 és 12.00 óra között látogathatók, a családok, délután 14.00 óra és 18.00 óra között próbálhatják ki a foglalkozásokat, feladatokat. A program izgalmas és hasznos elfoglaltságot ígér minden korosztály számára!

A közlekedésbiztonsági program elsősorban gyakorlatorientált élményközpontú, mely az átélt tapasztalatokon keresztül épül be a tudatba. Így az játékos formájú észrevétlen tanulásnak nevezhető, jól kidolgozott tematikára épülve a résztvevőket állíva a középpontba.

Programok:

 • Közlekedésbiztonsági diákoktatás:
  • A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.
 • „Ki a mester két keréken?” elnevezésű kerékpáros „rutinpálya”:
  • A közúti jelzésekkel veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ-szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti.
 • „Fékezd magad” program:
  • Egy speciálisan átalakított járműben a gyermek, a vezető melletti ülésen ül, és egy adott jelre ő fékezi majd le a felnőtt által vezetett gépkocsit.  A jármű féktávolság határára egy szivacsbábut helyeztünk el, ezt a tárgyat a gyermek által fékezett gépkocsi el fogja gázolni. Ezzel a feladatsorral a gyermek életszerű körülmények között éli át azt a jelenséget, hogy ha féktávolságon belül a közeledő jármű elé lép, szinte semmi esélye nem marad a baleset elkerülésére.
  • Ezek a szemüvegek a bódult, alkoholos befolyásoltság állapotát szimulálják, szabályozott körülmények között. Érzékeltetik és bemutatják a megváltozó, növekvő reakció időt, a zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkentését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt. Újdonságként lábbal hajtható gokartokkal.

A gyakorlati feladatok elvégzésével az érzelmi beágyazottság segítségével épülnek be a készségszintű memóriába azok az ismeretek, melyek szükségesek, hogy a későbbiek folyamán vészhelyzeti kontextusban megfelelő válaszokat tudjanak adni az általunk oktatott gyermekek, diákok, jogosítvánnyal rendelkező felnőttek.

A program leírása:

A Magyar Autóklub a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében, jelentős feladatokat vállal. A program szakmapolitikai pillérei között is kiemelkedő jelentőségű, azaz emberi tényező, ami a nevelés, oktatás és képzés feladatait fogja át, elsődleges célként a közlekedők felelősségtudatának és szabálykövetésének fokozásával.

Bízunk benne, hogy az oktató-nevelő program megelőzéssel, a vészhelyzetek kialakulásának, okainak tudatossá tételével, a közlekedési kultúra, kedvező irányba változását idézi elő.

A közlekedésbiztonsági és oktató program tematikája:

A közlekedésbiztonsági oktatás elméleti, és gyakorlati tematikáját tekintve, szeretnénk egy hosszú távú tudatformálást kialakítani. A résztvevőket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

A gyalogos és kerékpáros közlekedés fontos szabályainak, fizikai törvényszerűségeinek ismertetésével, kezdődik a program.

Magyarországon egyre népszerűbb a kerékpározás. A közutakon kerékpárral közlekedők között minden korosztály megtalálható. A KRESZ-ismeretek és a kerékpározás vezetéstechnikájának elsajátítása mindenki számára kötelező érvényű. A technikai elemek gyakorlása, azok elsajátítására „Ki a mester két keréken?” elnevezéssel ügyességi „kerékpáros rutinpályát” alakítottunk ki.

A forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti.

A rendkívül hatékony gyakorlatok, az egyensúlytartás, a kormányzás, a megfelelő sebesség megválasztása, a kanyarodás mind a kerékpár biztos kezelését teszik lehetővé.

A „látni és látszani” a közúti közlekedésben sohasem elcsépelt szlogenjét, és a láthatósági mellény hasznosságát, előadásainkon ismertetjük, szemléltetjük.

„Részeg szemüveg”

Ezek a szemüvegek a bódult, alkoholos befolyásoltság állapotát szimulálják, szabályozott körülmények között. Érzékelteti és bemutatja a megváltozó, növekvő reakció időt, a zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkentését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt.

 

A biztonságos közúti közlekedés egyik alapja: „Soha ne igyál, ha vezetsz!”.

A felelősségteljes viselkedés mindannyiunk számára nagyon fontos, és meghatározó.

A tapasztalataink szerint, szükséges a járművezetőkkel a folyamatos kommunikáció a KRESZ-módosításairól, a defenzív vezetésről, a kulturált közlekedésről a közlekedési morál javítása érdekében.

Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a magatartási, és pszichológiai felkészítésre és készségeik fejlesztésére, ezáltal a közlekedési kultúra pozitív irányú fejlesztésére.

Bővebb információ:

http://www.autoklub.hu/content/k%C3%B6zleked%C3%A9sbiztons%C3%A1gi-roadshow-0

Fényképek:

http://okp.autoklub.hu/2015/index.html

 

Hozzáadás dátuma: 2017/03/24

Hol?

Atrium Family Center Szombathely

Mon - Sun: 9.00 - 20.00
Sun: 10.00 - 18.00

http://www.familycenter-szombathely.hu

94 500 476

rfarkas@aere.com