ÉDES VALENTIN

A szerelmesek ünnepe! A nap, amikor minden rózsaszínbe és pirosba borul!

Elképzelhető néhányan nem tudják, hogy a Bálint-napnak vannak európai hagyományai is, azonban ezek helyét néhány éve nálunk is átvette az amerikai változat. Ilyenkor a virágok és a szívecskés ajándékok iránti kereslet megsokszorozódik. 

Ezen a napon a tengerentúlon nem csak a szerelmesek ünnepelnek, hanem mindenki megajándékoz mindenkit, aki számukra kedves. Úgyis lehetne mondani, hogy ez a szeretet és a szerelem napja. 

 

Itthon is sokan számon tartják, de vajon mennyien tudják, hogy honnan ered, milnye hagyományai vannak? 

A legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületeken van, ahol Valentint a szerelmesek védőszentjének tartják. Ő a III. század végén Rómában élt pap volt, aki egy császári rendelet ellenére összeadta a szerelmes, fiatal párokat. A tettéért börtönbe vetették, ahol az egyik őr lányával összebarátkozott, aki vak volt. Valentin csodát tett és meggyógyította a lányt. Utolsó napján egy búcsúüzenetet hagyott a lánynak, amit úgy írt alá: "A te Valentinod." A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása. 

 

Ezzel a nappal kapcsolatban az is érdekes, hogy a világ különböző országaiban milyen ajándékok és szokások vannak. 

Az USA-ban közel 1 milliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak. Karácsony után a második legforgalmasabb nap a postán. Peruban 2011 óta munkaszüneti nap. Dél-Koreában pedig emellett van egy úgynevezett Fekete-nap is, amolyan vígasznap azoknak, akik február 14-én nem kaptak ajándékot. 

 

S ha már annyi szót ejtettünk az ajéndékokról, nézzük meg, hogy ezen a napon mikre lehet gondolni.

Egy meghitt vacsora, csodálatos virágcsokor, különleges édességek, csillogó ékszerek, élmények vagy akár érzéki fehérneműk is szóba jöhetnek. 

 

A fotókon látható darabokat megtalálod a CA, CCC, DB fave és Pepco üzleteiben.