HOGYAN VÁLASZD KI A TÖKÉLETES PARFÜMÖT?

"A parfümök emlékeket idéznek fel bennünk, jóleső érzéssel töltenek el és segítenek kifejezni önmagunkat. Csakhogy rengeteg van belőlük." 

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb parfümöt?

Ebben a 'Nagy parfümkönyv' segítségedre lehet, amiben közel 500 illatról olvashatsz. A szerzők képes útmutatókkal vezetnek be az illat izgalmas világába és segítségükkel könnyen megtalálhatod a hozzád illőt.

 

Ízelítőnek néhány tudnivalót mi is összegyűjtöttünk neked.

 

A parfümök üvegén különböző feliratokat olvashatsz, mint például Eau de toilette, Eau de Parfum és így tovább. Ezek a parfüm koncentrációjára (illatanyag, alkohol és víz aránya) vonatkoznak. 

  • Eau Fraiche - 1-3% illatanyagot tartalmaz, gyorsan elillan. A szakértők inkább a nyári hónapokra ajánlják ezeket a parfümöket. 
  • Eau de Toilette - 80% alkoholban 4-8% illatanyagot tartalmaz. Az előzőnél tartósabb, de napközben érdemes újabb adaggal befújni magad.
  • Eau de Parfum - itt az illatanyag már 8-15%. Tartósak, sokáig érezhető az illat.
  • Parfum - Ebből igazán kevés is elegendő, hiszen 15-30% illatanyag tartalmával rendkívül tartós. Ár tekintetében pedig a legdrágább.

Azt mondanunk sem kell, hogy minél több illatanyagot tartalmaz egy parfüm, annál tartósabb.

 

Biztos már te is találkoztál azokkal a kifejezésekkel, hogy egy parfüm inkább citrusos jegyeket hordoz vagy inkább édesebb illat. Ezek a jellemzők a különböző illatcsaládokra vonatkoznak.

 

Hét fő illatcsaládot lehet megkülönböztetni, melyeknek több alkategóriája is van. 

  • Virágos illatok - a legkeresettebbek közé tartoznak, tavaszi időszakban ideálisak. Vannak olyan termékek, amik csak egy virágos jegyből állnak és vannak, melyeknek több alkotója van. Rózsa, liliom, magnólia, gyöngyvirág és a többi. 
  • Citrusos parfümök - citrusfélék esszenciáját tartalmazzák, amiket kiegészítenek virágos, gyümölcsös illatokkal.
  • Keleties vonal - pézsmás, fűszeres jegyeikről ismertek ezek az illatok. Erőteljes, karakteres világ, amit a téli időszakban javasolnak.
  • Fás illatok - ősszel igazán divatosak ezek a parfümök. Rózsafa, szantálfa, cédrus és más faféle illatok jellemzőek. 
  • Bőrös parfümök - legtöbbször uniszex illatok, melyekben a bőrt virágos, gyümölcsös esszenciájával is keverik.

 

Ezekről és még több érdekességről olvashatsz a 'Nagy parfümkönyv' oldalain, amit a Líra könyvesboltban tudsz megvásárolni.

Aztán ha a könyv elolvasása után nem bírsz magaddal és be szeretnél szerezni egy új illatot, a Family Center Szombathely DM üzletében meg is teheted.