MI IS A DRESS CODE (DRESSZKÓD) ÉS MIKOR KELL ARRA FIGYELNI?

Egy, kis dress code egyszeregy mindenkinek.

Ha kapsz egy meghívást egy ünnepi eseményre, estélyre, vagy rendezvényre egyre gyakoribb, hogy úgynevezett dress code (dresszkód) található a meghívón, amely az öltözködési, megjelenési szabályokat mutatja meg számodra és egyben gondoskodik arról, hogy mindenki az eseménynek megfelelő viseletben érkezzen a helyszínre.

Hogy könnyen találj utat a megfelelő ruházat kiválasztásához, összefoglaljuk Neked, hogy mely kód milyen öltözék viselését írja elő az eseményre, amelyre készülsz:

 

White Tie – fehér nyakkendő

A white tie a rendkívüli eseményeken kötelező öltözék. Nem lehet kívánalmak terén túlszárnyalni, ez a lehető legelegánsabb viselet.

Hölgyeknek nagyestélyi, hosszú estélyi ruha elvárt – a ruhához passzoló hosszú kesztyűvel fokozható a hatás. A frizura, a smink, a manikűr ízléses – semmi hatásvadászat!

Uraknak a koromfekete frakk alap, az inghez a kemény mellrész és az álló gallér dukál – mindkét ruhadarab speciális anyagból készült. A csokornyakkendőnél tilos az instant, csak a kézzel kötött az elfogadható. Fekete lakkcipő, díszgomb a mandzsettán, fehér díszzsebkendő, hófehér nadrágtartó – készen is vagyunk, indulhat az esemény!

 

Black Tie – fekete nyakkendő

Hölgyek esetében kívánatos a szoknya, de a szmoking női változatába sem lehet belekötni. Ha magasabb szintű protokolláris rendezvényről van szó (premier, vacsora…), a hölgyek hosszú, ujjatlan estélyit stólával, belépő kabátot, kesztyűt viseljenek, kevésbé rangos alkalomra az ujjatlan kisestélyi, koktélruha pont megteszi.

Uraknak kötelező a fekete kötött csokornyakkendő, illetve a klasszikus szmokingos összeállítás. A szmokingkabát leginkább fekete, illetve mélykék, az ing (dupla) mandzsettája díszgombbal ideális. A díszzsebkendő habfehér, a cipő lakkcipő, ezekre a spanyol öv teszi fel a koronát.

 

Black Tie Optional, Black Tie Invited – a lazább szigor

Hölgyeknek tökéletes a koktélruha, vagy a kisestélyi.

Az uraknál elfogadható a hagyományos fekete vagy sötét frakkon kívül a fekete/sötét öltöny, és a szolid nyakkendő. Senki nem fogja kinézni azt az urat, aki a szmokingot nyakkendő nélkül, urambocsá nyitott inggel, vagy kötött felsőrésszel variálja.

 

Formal

A világon nem egyöntetű a vélemény, ebben a formációban mit mivel… Kössük időponthoz, abba hiba nem lehet! Az kulcsszó az elegáns!

Hölgyek este hat előtt nem fényes, ízléses ruhába, ezt követően koktél-, vagy estélyi ruhába bújjanak.

Az urak este hat előtt és után is viselhetnek sötét öltönyt, nyakkendőt. Itt van egy csavar, ugyanis ha a rendezvényen a „széljegyzetben” a „Formal, Black Tie Optionalt” olvassuk, akkor kutya kötelességünk este hat után a Black Tie szabályai szerint öltözni!

 

Semi-Formal

Az előzőhöz képest nincs különösebb eltérés, itt is az időpont és az elegancia a lényeg.

A hölgyek 18 órakor cseréljék le ruhájukat, hacsak nem eleve koktélruhában ékeskednek. A koktélruha a „kis fekete”, de könnyebb volumenű eseményeken jöhet a pasztell is.

Ha este hatkor üt az óra, az urak mindenképpen ünnepélyesebb, sötét vagy fekete öltönyben, nyakkendőben képviseljék az erősebb nemet. Informal Ha a hétköznapokon is eleve stílusosabb, irodai jellegű gúnyát, hacukát viselünk, nincs különösebb teendőnk, akár hölgyek, akár urak vagyunk. Kivéve, ha az Informal különleges alkalmat jelöl, vagy 18 óra után tartandó rendezvényről van szó. Ezekben az esetekben a hölgyek kissé jobban csípjék ki magukat, az urak inget, nyakkendőt, zakót vegyenek. A nadrág és a zakó színe eltérő is lehet.

 

Business Formal

A tárgyalások, üzleti megbeszélések alapöltözéke.

Hölgyek elegáns, semmiképpen sem kivágott irodai öltözékben, az urak a Semi-Formal dress code útmutatójához alkalmazkodjanak. Casual A farmert és a sportos szerkót kivéve jöhet minden, csak ízléses legyen. Mondhatni: átlagos hétköznapi gúnya.

 

Smart casual

A leglazább szabályozás, elméletileg zéró megkötéssel, mert feltételezi, hogy eszünk ágában sincs farmert és tornacipőt húzni! Legyünk résen: a nők elegáns blúzzal, nadrággal, a férfiak szövetnadrággal, inggel, zakóval nem fürödhetnek be.

 

Nincs dress kód?

A helyszínből, időpontból, a meghívó anyagából, minőségéből következtethetünk. Szabadtéri rendezvények jellege kevésbé kötött ruházatot kíván, a bűvös 18 óra szintén mérvadó lehet, és ha a meghívóról kiabál a színvonal, ne adjuk alább a Semi-Formalnal!

 

Reméljük segítettünk eligazodni a dresszkódok bonyolultnak tűnő világában.

 

A fotók a STYL üzletünben készültek. STYL - hagyományosan szombathelyi