RUHÁINKKAL IS KÍMÉLHETJÜK A KÖRNYEZETÜNKET! DE MÉGIS HOGYAN?

De vajon a vásárlásnál hányszor nézzük meg a ruhacímkét, hányszor olvassuk el a termékleírást?

 

Elmegyünk az üzletbe vagy a jelenlegi helyzetben online vásárolunk. Ideális esetben a megfelelő fazont és színt választjuk ki. De vajon a vásárlásnál hányszor nézzük meg a ruhacímkét, hányszor olvassuk el a termékleírást? Milyen gyakran tájékozódunk az anyagösszetételről? Tisztában vagyunk azzal, hogy a szekrényben lévő ruháink milyen anyagból készültek?

 

Bejegyzésünket azért előzi meg ennyi kérdés, mert a ruhák kiválasztásánál nem csak az számít, hogy jól állnak-e, hanem az is, hogy miből készülnek. Ugyanis a komforthoz hozzá tartozik az anyag fajtája és minősége is.

 

A téma rendkívül nagy, de igyekszünk könnyen fogyaszthatóvá tenni és néhány fontos részt kiemelni.

 

Vegyünk nagyító alá a két leggyakrabban előforduló anyagot, amiből a ruháink készülhetnek.

 

A pamut

Egy természetes rost, amivel könnyű dolgozni. Ezért is népszerű a divatiparban. Kellemes tapintású, jó légáteresztő képessége van. De egy pamutból készült darab a sűrű használattól kinyúlhat, alakját veszítheti. A másik negatívuma, hogy rendkívül vízigényes az előállítása. Egy kilogramm pamut feldolgozása kb. 20 ezer liter vizet igényel. Hogy még szemléltetőbb legyen a mennyiség, ez egy felnőttnek nagyjából 21 évre elegendő napi folyadékszükségletét fedezné.

 

A poliészter

A ruháink nagy része poliészterből készül. Ebből van a legtöbb a szekrényünkben, „köszönhető” a fast fashion márkáknak, amik előszeretettel használják ezt az anyagot. Vajon akkor is megvennénk egy ruhát, ha a poliészter jelzés helyett azt olvasnánk a címkéjén, hogy kőolaj felhasználásával készült szintetikus szálasanyag? Bár előállítása kevesebb vizet igényel, mint a pamut, egy poliészterből készült ruha lebomlása akár 200 év is lehet.

 

 

Hogy miért? Mosás során rengeteg mikrorost kerül a vízbe, ami a település vízvezetékrendszerén keresztül természetes vizeinkbe is eljutnak, majd vissza a vízvezetékrendszerbe és így a poharunkba. Belemerülve a poliészter negatív oldalába, rávilágítanánk néhány pozitív tulajdonságára is. Tartós anyagról van szó, nem hajlamos a gyűrődésre, sokáig tartja a színét és fazontartó.

Ezeket miért írtuk le? Mert a nagyobb üzletláncok és márkák is felismerték azt, hogy tenni kell a környezetünkért. Ők ezt többek között úgy tehetik meg, ha pl. az általuk gyártott ruhák anyagösszetételére sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek, alternatív megoldásokat keresnek.  

Éppen ezért szinte már minden márkánál fellelhetők organikus pamutból, illetve újrahasznosított poliészterből készült darabok.

Sőt...nem csak ruhák, hanem már kiegészítőket és cipőket is készítenek a bolygónkat kevésbé terhelő anyagokból.

A bevásárlóközpont kínálatából – felnőtt- és gyerekruházatból egyaránt - összegyűjtöttünk olyan termékeket, amelyeket a már fent említett anyagok egyikéből állítottak elő.  

Ehhez pedig bemutatjuk a legelterjedtebb környezetkímélőbb alternatív anyagokat.  

 

Organikus pamut

  Az organikus pamutot olyan gazdálkodásokban termesztik, ahol a módszerek és a használt anyagok alig terhelik a környezetet. A gyapotot vegyszerek nélkül termesztik és a pamutot is azok nélkül állítják elő. Tanúsító szervezetek (GOTS) ellenőrzik, hogy ezek a gazdaságok valóban a fentiek szerint járnak el, illetve az organikus jelölést csak akkor kapják meg, ha már legalább három éve mindenféle szintetikus növényvédő szertől mentes a gazdaság. Így, ha a terméken ott van a GOTS jelölés, biztosak lehetünk abban, hogy az ellenőrzött társadalmi és környezeti kritériumoknak megfelelően készült. Ezek a termékek rendkívül jó minőségűek és 100% bőrbarátok.

 

Újrahasznosított műanyagból készült anyag

A divatiparban igencsak elterjedt a műanyag újrahasznosítása. Az óceánok és tengerek tele vannak szeméttel. Az interneten már találkozhattunk olyan sokkoló fotókkal, ahol a vizeket befedi a műanyag (nejlonzacskók, halászhálók, PET-palackok). Számtalan kezdeményezés van, melyek célja, hogy ez a műanyag mennyiséget csökkentsék. Újrahasznosított műanyagból készülnek cipők, táskák és még ruhák is. Az alternatív megoldások sora jóval hosszabb, azonban e kettő már széles körben elérhető és egyre több termék készül belőlük. Ha a környezetünk védelmére gondolunk, akkor ne csak a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyagzacskók használatának csökkentése jusson eszünkbe, hanem a ruhák és azok összetétele is.

 

A bemutatott darabok a C&A, Pepco és DB fave üzleteiben érhetők el.