Látnivalók

Figyelmedbe ajánljuk Szombathely város látnivalóit, gazdag kulturális, történelmi és néprajzi örökségét. Kösd össze a város látogatását a vásárlással és tölts el néhány kellemes napot városunkban!

 

Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház Hol található?

 

A Savaria Múzeum az 1908-ban megnyitott, patinás Kultúrpalota épületében fogadja a látogatókat. Az intézmény régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek. Régészeti műtárgyaik között nemzetközi mércével is kiemelkedő helyet foglalnak el a Sé melletti őskori település, a velemi kelta fellegvár vagy azókori Savaria életét bemutató kincsek és leletek. Itt található Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye, de hazai viszonylatban kimagasló példányszámú növény- és rovargyűjteménnyel is büszkélkedhetnek. A Történettudományi Osztály legszebb tárgyi emlékei a dualizmus kori Szombathely mindennapjait idézik, és itt őrzik Vas megye népművészeti kincseinek legszebb darabjait. A Savaria Múzeum emeleti termeiben régészeti, föld- és őstörténeti, valamint az ókori Savaria mindennapjait bemutató állandó kiállítás tekinthető meg. Az épület alagsorában római kőtár (lapidarium) mutatja be Savaria római kőemlékeit. A múzeumban változatos tematikájú időszaki kiállításokkal és rendezvényekkel várják a vendégeket.

Nyitvatartás január 26. - december 21. Kedd-Vasárnap: 10:00 - 18:00

 

A Vasi Skanzen Hol található?

 

A szabadtéri néprajzi múzeum az ország második skanzenjeként 1973-ban nyitotta meg kapuit.  A skanzen eredeti, áttelepített épületeivel igyekszik visszaadni a régi falu hangulatát. A házak egy része zárt sorokba építve utcaszerűen, másik része az őrségi szórványtelepülésekre jellemző módon, egymástól távolabb helyezkedik el. A szabadtéri kiállítás főbb részei: a falu főutcája, a falu közepén lévő őrségi domb és a pincesor. A lakóépületek között találunk itt szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi otthont, borona-, sövény- és tömésfalú házakat. Az eredeti berendezési tárgyak a falvak 18-20. századi életmódjába engednek bepillantást, megismertetve például a konyhai és szobai tüzelőberendezések történeti változásait is. A lakóházak mellett gazdasági udvarokat, melléképületeket, műhelyeket és egyéb középületeket költöztettek ide. A falu központjában az 1800-ban állíttatott későbarokk perenyei kápolna másolata áll. A legérdekesebb építmények a 18. század eleji molnaszecsődi fa harangláb, a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhely, az 1792-ben épült, Pornóapátiból származó füstöskonyhás, fakéményes német ház, valamint a legősibb háztípust reprezentáló, Felsőszölnökről származó egytüzelős szlovén füstösház. A skanzenben őshonos magyar háziállatokat nevelnek és a népi gyógyászatban használt növényeket termesztenek. A falu szőlőhegyére régi szőlőfajtákat, faiskolájába őshonos gyümölcsfákat telepítettek. A múzeum hagyományőrző és kézműves programoknak is helyet ad, igazán pezsgővé az áprilisi Szent György-napi vásár, valamint a novemberi Szent Márton-napi vásár idején válik.

Nyitvatartás:

június 1. - augusztus 31. Kedd-Vasárnap: 9:00 - 19:00

szeptember 1. - november 11. Kedd-Vasárnap: 9:00 - 17:00

április 1. - május 31. Kedd-Vasárnap: 9:00 - 17:00

 

Tudj meg többet a szombathelyi látnivalókról, kattints IDE!