KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁN A FAMILY CENTER BEVÁSÁRLÓKÖZPONT!

Ilyenkor az ünnepi asztalok köré ismét összegyűlik a család és ebben a pár napban élvezik egymás társaságát, a pihenést és a tavaszi napsütést.

A húsvét ünnepe a tavasz kezdetéhez kapcsolódik. Vannak hagyományok, melyek valláshoz köthető ünnepi rítusok és szép számmal vannak olyan is, melyek a falusi közösségek ünnepi szokásaiból maradtak fent. 

 

Húsvéti népszokások

Húsvétvasárnap

Ehhez a naphoz tartozik az ételszentelés hagyománya. Ilyenkor hússal, kaláccsal, tojással, sonkával, borral teli kosarakat vittek a misére. A szentelést követően a családok asztalhoz ültek és elfogyasztották az ételt és az italt. A néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett megenniük a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig haza találjanak. 

 

Húsvéthétfő

Ezen a napon szokás például a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel mint parfümmel vagy vízzel való locsolás maradt fent napjainkig.

A tojásfestés és a tojások díszítése az egész világon elterjedt. 

 

Ahogy más ünnepekkor húsvétkor is bőséges lakomával ünneplünk. Magyarországon szokásosan füstölt sokát, tojást, fonott kalácsot (egyes régiókban kolbászt, sárgatúrót) és különféle édességeket teszünk az asztalra. 

Aztán Olaszországban például ciaramicola, Németországban gyümölcsös sajttorta, Hollandiában Paasbrood kenyér, Svédországban heringgel és hagymával rakott burgonya az ünnepi menü. 

A rengeteg finomság mellett pedig az otthonok és az asztal is tavaszi és húsvéti dekorációban úszik, ahogy azt "kell". 

Kívánjuk, hogy ez a pár nap mindenkinek kellemesen teljen családi- és barátikörben egyaránt!

 

A FAMILY CENTER BEVÁSÁRLÓKÖZPONT KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁN MINDEN KEDVES VÁSÁRLÓJÁNAK!